Loft for a Curator

architect: Berislav Biondic
program: interieur
status: realisation 2011
year of the project: 2010
location: Zagreb
area: 64 m2 netto


Potkrovlje za kustosicu nalazi se u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. Prema zapadu se pruža prekrasan pogled na vrt i šumu. Postojećim stanjem bile su zadane vanjske dimenzije potkrovlja i otvori osim krovnih prozora. Investitorica je htjela galeriju, malu biblioteku i kamin. Projekt ovog interijera ističe zapravo klijenticu, mladu kustosicu jedne zagrebačke galerije jer boje i oblici koje donosi njezin život, a kasnije i mlada obitelj, dolaze još više do izražaja u ovakvom prostoru minimalnog oblikovanja.

Visina potkrovlja omogućila je rješenje kojim se prostor može fleksibilno koristiti u sve tri dimenzije, a pozicije krovnih prozora otvaraju nove vizure, ostvaraju igru prirodnog svjetla u interijeru i na ključnim mjestima povećavaju visinu prostora. Galerija koja “lebdi” kao jedini akcent u prostoru i funkcionalni niz namještaja po mjeri s kaminom i stubištem te kuhinja s visećim staklenim elementima su konstitutivni elementi interijera. Jednostavnih ploha bijele boje ili od punog drveta (hrast bajcan u smeđe) ti se elementi samozatajno “pomiču na stranu” i stavljaju naglasak na one koji će tek ući u prostor.

“Lebdeća” galerija čelične konstrukcije je prostor za spavanje, a noću se iz kreveta za lijepog vremena može uživati u pogledu na zvjezdano nebo. Minimum u oblikovanju funkcionalnog sklopa ispod galerije je u ovom slučaju značio maksimum u iskoristivosti tog elementa. Sastoji se redom od polica za knjige, garderobnih ormara, kamina uz koje je spremište za ogrjevno drvo te ponovno polica. Taj niz formira plohu novog zida u prostoru, a mala spremišta s gazištima od hrasta kao poklopcima služe i kao stubište prema galeriji. Kuhinja šankom i visećim staklenim elementima vizualno i funkcionalno odvaja taj prostor od ostalog dijela stana, a kupaona i ulaz s garderobom jedini su prostori odvojeni pregradnim zidovima. Tranzitorni elementi ovog interijera kao što su sjedeća garnitura, blagovaonski stol i stolci, uz određene preporuke i sugestije, ostavljeni su klijentici na odabir da na taj način svojom osobnošću dodatno upotpuni ovaj prostor.